***  TRIBALJ, május 31 - június 3. *** MEDUNO, szeptember 21-24. ***                                                    ***  Tanfolyam 2024  ***  CASTELLUCCIO, október 7-13.  ***  FW Klubestek, előadás-sorozat  ***  1% *** 

Új-Zéland, Aotearoa, avagy Középfölde...

Valóság vagy mesevilág? Döntsd el magad!

Olyan útra invitálunk most benneteket, ahol elmosódnak a határok mítoszok és valóság között...
Mesevilág létét mi sem bizonyítja jobban, mint maori neve (Aotearoa), ami azt jelenti: "a hosszú fehér felhő földje", illetve az a tény, miszerint 1990-ben a modern világ első országa volt, amely "Hivatalos Varázslót" nevezett ki (máig is létező posztról beszélünk!), képesek voltak létrehozni a "Gyűrűk Ura Minisztériumot", illetve 2001-ben több mint 53ezer lakosa tekintette magát "Jedi" vallásúnak ... ;)

Gyere velünk és légy részese földön, vízen, levegőben annak az ezernyi csodának, amit ez a titokzatos, távoli világ számunkra tartogat!


A TÚRA MOTTÓJA: “Whatungarongaro te tangata toit te whenua.”

Ami annyit jelent: “Az emberek eltűnnek, a Föld viszont megmarad.”

Ősi szólásuk az aotearoai maori törzs és Föld között hihetetlenül szoros viszonyt fejezi ki. Ezek az emberek úgy tartják, tisztelni kell a természetet, mert ha nem, az elpusztít bennünket.13 éjszaka, 13 és fél kint töltött nap, kb. 2500 km út alatt 2 sziget, 5 régió, és legalább ennyi külön világ, hangulat vár bennünket a Föld tőlünk legtávolabbi pontján!

Bebarangoljuk egész "Középföldét", a hobbitok világát, végtelen óceánpartok fölött siklunk, szivárványos színvilágú gejzírekkel, vulkánokkal, forróvizes partokkal, mesebeli esőerdőkkel barátkozunk, miközben berepüljük a maorik földjét. Wellington kikötői forgatagában, a gasztronómia és a serfőzdék világában, ezernyi aprócska tengeri sziget között búcsúzunk az északi szigettől és átkompozunk a délire, ahol egy egészen más táj fogad bennünket. Az Abal Tasman nemzeti park a Seychelles-szigeteket idézi, utána dél felé haladva Kaikoura enged bepillantást a tenger minden csodalényének életébe. Vonulunk tovább a déli Alpok mentén Christchurch-ön keresztül Queenstown felé, miközben utunkon hegyek, hegyek és hegyek szólítanak újabbnál újabb, szebbnél szebb repülésekre.
Kaland lesz. Örök élmény. Repülés - változatos világok, feledhetetlenül szép tájak fölött, a repüléshez legideálisabb időszakban ;)


Időpont

Don't worry! Visszatérünk! - hamarosan...Jelentkezési határidő

A túra létszáma korlátozott. A helyeket jelentkezési sorrendben töltjük.

Jelentkezés: a repülőjegy megvásárlásával és 30% előleg befizetésével történik
Repülőjegyek vásárlása: azonnal, közvetlenül utaztató partnerünknél!

Előlegek fizetése: 30% előleg, plusz némely fakultatív program a foglalások miatt előre fizetendő. 


Helyszín 

Új-Zéland mindkét szigete északról dél felé vonulva...


Utazási infók 

Mivel majdnem hajszálpontosan a földgolyó túloldalára megyünk, megfontoltuk, hogy elkezdjünk átellenben szépen ásni egy lyukat... De mégis, ez most nem az "Utazás a Föld középpontja felé"-túra... Maradtunk végül a repülőgépnél: talán egyszerűbb és gazdaságosabb is ;)

Utazás repülővel Aucklandbe

Innen tovább indulva pedig kisbuszokkal rójuk Új-Zélandot.
Hazafelé Queenstownból indulunk.


Indulás:
Visszaérkezés:


Túra jellege


Óceánparti lejtőszelezésekkel, termikrepülés + felfedezőtúra, kaland... ;)


A TÚRA 

Nem lehet véletlen, hogy itt forgatták a J.R.R Tolkien egyik leghíresebb művéből készült filmeket, a Gyűrűk Ura sorozatot... Mire végére érünk a túrának, kétséged sem lesz afelől, hogy valami földöntúli, mágikus világba csöppentél - és reméljük, hogy az ezernyi megélt csodából haza tudsz csempészni valamit a hétköznapok elvarázsolására!

Egy világ, ahol a lakosság csupán 5% emberi lény (a többi állat), melynek egyharmada nemzeti park... ahol megtalálható Földünk legtisztább vizű tava (Blue Lake - 80 méter mélységbe lehet lelátni!), összefuthatunk a kiwivel - a röpképtelen madárral, és itt található a világ leghosszabb nevű helyisége: "Taumatawhakatangihangakoauauotamateapokaiwhenuakitanatahu", amely az északi sziget egyik hegye... Wellington híres kézműves söreinek kóstolgatását bátran összeköthetitek kiejtésének magtanulásával ;)

Bárhová is megyünk, sokkal több a látnivaló és a berepülhető starthely, mint amennyit képesek leszünk kihasználni. Unatkozni tehát biztosan nem fogunk ;-) A tervezett repülésekkel, programokkal igyekszünk az Időjáráshoz igazodni az egyes területeken belül. Bőségesen lesz miből válogatni!

1. AUCKLAND ÉS A VÉGTELEN ÓCEÁNPARTOK

Maga Auckland sem az a klasszikus nagyváros: öblök tagolják szigetek tarkítják, miközben itt egészen elkeskenyedik a szárazföld... A keleti és a nyugati part között kedvünkre, avagy akár szélirány szerint vándorolhatunk. Rengeteg itt az óceánparti starthely végtelen lejtőzéseket kínálva változatos, helyenként kietlen, helyenként kikötővárosi látképpel a háttérben.  


... és íme még több partszakasz: Piha, Waitakere, Muriwai, Maori bay, Kariotahi... (tessék szépen megbarátkozni a maori nyelvvel, itt szinte semminek sem az angolból ered az elnevezése...)  
Ha pedig Auckland környékének gazdag öbölvilága nem lenne elég, akkor csavarunk még egyet rajta és meglátogatjuk a híres Cathedral Cave-et, ahol akár kajakozhatunk is egyet. A közelében található Hot Water Beach a vulkanikus világ egyik kihagyhatatlan csodája: csupán arra kell vigyázni az óceánpart homokjába ásott saját, természetes medencédben, nehogy leforrázd magad ;) De tényleg...

2. ROTORUA - VARÁZSFÖLD

Nos, a bemelegítést követően már semmi sem tarthat vissza bennünket attól, hogy belépjünk a "varázsvilágba", ahol az őslakos maorik földjét immár megszállták a hobbitok és a tündék is. Nem csoda, hiszen a vulkánok, szivárványos színekkel forrongó gejzírek, a zöld ezer árnyalatában pompázó esőerdők földje ellenállhatatlan csábítást jelent az ilyen varázsos népségnek!

Lássuk, mi vár itt ránk!

Útközben már igyekszünk felvenni a ritmust a ránk váró, megütő színvilággal és teszünk egy rövid megállót a Putaruruban a Blue Spring-nél. Kék. Mitagadás... kék...
Lesz néhány fakultatív programunk is. Amolyan kihagyhatatlan fajták. Az ilyen jellegű érdekességek zöme erre a területre zsúfolódik, így itt hagyunk időt arra, hogy lássunk is, repüljünk is eleget.

Íme a választék:

Meglátogatjuk "Hobbiton"-t, avagy a hobbitok lakhelyét. Pontosabban, ahol a filmet forgatták és a helyszínen (naná, hogy tényleg a helyszínen!) jókora időn-téren-valóságon átívelő lakomában lesz részünk vacsorára ;)Elvarázsolt egy hely a Waitomo Glowworm Caves is. Biztosan többen láttátok a "Pi élete" című filmet, ahol National Geographic-ba illő képsorokkal kápráztatnak el az óceán foszforeszkáló lényei. Új-Zéland a leghíresebb édesvízi, barlanglakó változatukról - kéken világítva kápráztatnak el szinte nem is evilági fényükkel a"Black Labyrinth" földalatti útvesztőiben.Misztikus esőerdők... Mohos fák, titkokkal borított sziklák, kanyonokban kanyargó kék patakok... Ha már itt vagyunk, ne hagyjuk ki! Bár maga a Te Urewa erdeje bejárhatatlanul hosszú, egy-egy jól megtalálható pont erejéig belevetjük magunkat!Színvilágával leginkább elvarázsol a Wai-O-Tapu Thermal Valley... "Szent víz"... ahová mégis a Pokol Kapuján át lépsz be, ahol minden forrongva kápráztatja a föld és a víz színeit és megtalálsz mindent a Pezsgőmedencétől az Ördög Fürdőhelyéig...Ha még nem élveztük volna ki a szivárvány minden színét - szállásunk tőszomszédságában lesz a Rainbow Springs National Park, ahol nem csak újabb színözön fogad bennünket, de megismerkedhetünk Új-Zéland jelképével, a kiwivel, a röpképtelen madárral. És ha felmerül a kérdés, hogy mi volt előbb: a kiwi vagy a kiwi? Akkor meg is van a válasz: a kiwi, mint gyümölcs nem őshonos Új-Zélandon, csupán behurcolták, majd nevét az itt lakó kiwi madárról kapta ;)De nem csak a kiwi tekinthető őshonosnak ezen a szigeten, hanem a maorik is. Kár lenne kihagyni, hogy megismerjük őket - főként hogy lépten-nyomon maori szavakba botlunk a szigeten... A Mitai Maori faluban elénk tárják az ősi tradíciókat, bevezetnek kultúrájuk alapjaiba, majd végezetül egy hagyományos "hangi" vacsorával zárul a látogatás - mindent a természetből, természetes módon, köveken sütve ;)  
Mindeközben a legkevésbé sem panaszkodhatunk a környék starthelyfelhozatalára sem.
Aki már túrázott velünk az ismeri a menetrendet: igyekszünk kihozni a legtöbbet a repülésből, de "látni" is jöttünk, ha már egyszer átfúrtuk magunkat a földgolyó másik oldalára.
Ergo, összekötjük a repüléseket a látnivalókkal - hol az időjáráshoz igazodva, ahol a kettő között megosztva a napot. Napot?
Sőt, itt belépnek az esti programok is, amik kitágítják a lehetőségeket... Az alvásnak itthon is tudunk hódolni...
Hol a tóparton, hol a hegyekben, hol újabb óceánparton húzunk ernyőt különlegesnél különlegesebb tájak felett ;)3. WELLINGTON - EGY ÉJSZAKA KULINÁRIÁBAN

Délnek vesszük az irányt és leautózunk egészen a legcsücsökig, Wellington kikötővárosáig, ahonnan másnap indul a kompunk...
Félreértés ne essék: a "Wellington bélszín" Angliából származik, semmi köze Új-Zélandhoz... Mégis, az aotearoai Wellington, amely a világ legdélebbre eső fővárosa, egyben a kulináris élvezetek egyik fővárosa is!

A Hannahs Laneway a világ fővárosainak talán legízletesebb kis utcája. Sőt - az egész környék erre az "iparágra" épül: kézműves sörfőzdék garmadája, friss tengeri herkentyűk, ínycsiklandó csokoládémanufaktúrák, pékségek, pizzák... Csak találd ki mit szeretnél, itt biztosan megtalálod! Sőt: választhatod mindezt stílusos, elegáns, laza, hagyományos, minimál, boutique, avagy a szívedhez közel álló akármilyen stílusban ;)

4. NELSON

Másnap reggel búcsút intünk az északi szigetnek és a Marlbourough Sounds fjord- és szigetvilágát átszelve behajózunk a déli szigetre. Habár csupán pártucat kilométer választja el egymástól a két partot, itt egészen más táj fogad már minket.
Fjordok, majd elhagyva a déli sziget északi partvidékét egyre inkább lenyűgöző hegyek, a Déli Alpok mindig havas csúcsú vonulatai szegélyezik utunkat túránk második hetében.
Áthajózunk... Áthangolódunk... Mintha csak egy új túrára indulnánk új kalandok felé...


Elidőzünk két éjszakát Nelson, Richmond és az Abel Tasman Nemzeti Park területén. Vétek lenne kihagyni ennek az eldugott világnak a szebbnél szebb látnivalóit és starthelyeit!
Aranypartok, Seychelles-szigeteket igéző sziklaformációk, fókák, vízesések, kajak, kis szigetek, pálmafák... No is repülés! Itt is ;)

5. CHRISTCHURCH - A HAVAS HEGYEKETŐL A TENGER ÉLŐVILÁGÁIG

Christchurch felé vesszük utunkat - Kaikourán át.
Alig akad még olyan helye a világnak, amely ilyen gazdagon, ennyire testközelben vonultatná fel a tenger élővilágát miközben pompás látképet fest a háttérbe. Nem kérdés, hogy találkozunk-e velük, csupán az, hogy pontosan kikkel, hányan lesznek és ki milyen közel jut hozzájuk ;)Christchurch és környéke jó lehetőséget kínál néhány újabb lenyűgöző repülésre.
A város tövében elhelyezkedő starthelyek és a félsziget közel 1000 méteres, fjordokban lefutó hegyei látványos hátteret kínálnak ahhoz, hogy új szemszögből élvezhessük a gazdag élővilágú óceán és a hegyvidék együttállását.
Ha pedig mindez már "smafu", akkor uccu be a hegyekhez... Lesz ott mit tekerni!

6. QUEENSTOWN - HEGYEK ÖLELÉSÉBEN

Túránk utolsó állomásához érkezünk...
A kék és a zöld megannyi árnyalatát felvonultató kristálytiszta vizű tavak vesznek el a hegyek ölelésében. Mindegyik friss hegyi levegőt,  és hegyi starthelyek sokaságát kínálja.
Két starthelyblokkot is berepülünk itt, hiszen relatív közel vannak egymáshoz: Queenstown és Wanaka siklóernyős édenkertjei...Tekerünk még néhányat a februárba csempészett nyárutó termikjein, bepalackozzuk őket jól, hogy kitartsanak egy darabig emlékeinkben, amíg otthon is újra beköszönt a várva várt "siklóernyős szezon"!Repülhető napok ****


Időjárás ****  

Tudtad, hogy Új-Zéland időjárása viszonylag kiegyensúlyozott? A hőmérséklet télen sem megy tizenpár fok alá és nem ismerik a klasszikus nyári kánikulát sem. A nyári csúcshőmérséklet (a február ott nyár, mi ekkor leszünk ott!) 20-25 fok között mozog.
Ebben az időszakban napfényes nappalok és enyhe éjszakák a jellemzőek.
A térség legkisebb csapadékmennyisége szintén februárban hull... ;)


Starthely, leszálló **** 

Számtalan...
Sőt, helyenként régiónként számtalan...
A jellegük természetesen helyszínenként változik, de rengeteg starthely között válogathatunk.
így a két hét alatt egyaránt találunk ideális starthelyet végtelen óceánpartok lejtőszelének meglovaglásához, égbe tekerni a termikekkel, felhőt szagolni, fehér foszlányokat hessegetni, illetve felejthetetlen és utánozhatatlan tájak fölött repülni.
Igyekszünk kipróbálni a legvonzóbbakat!Nehézségi szint  **

Ezen a túrán képzettségi szinttől függetlenül bárki részt vehet, kezdő és gyakorlottabb pilóták is.

Relatív sok lesz az óceánpart az első héten, ami jó bemelegítést ígér a déli sziget kissé ütősebb hegységeire.
De természetesen alkalmazkodunk most is, mint mindig az Időjáráshoz, a starthelyekhez és a pilóták tudásszintjéhez.

A kezdőbb vagy alkalomszerűen repülő pilótáknak a kora délelőtti és a késő délutáni órákat tartogatjuk ott, ahol a termikek esetleg aktívabbak lennének ;).

Transzfer ****

Kisbuszokkal járjuk Új-Zélandot - nem teljesen zsúfoltra tömve, mivel elég sokat leszünk úton. Kb. 2500-3000 km távolságot teszünk meg függően a választott starthelyektől és a szabadidős programoktól.
Összehasonlításként azoknak, akik az USA-ban velünk voltak: ez azért csak fele ám az USA-vándorlásnak, kicsit kényelmesebb lesz az átutazások többsége ;) 


A közlekedés pedig szigorúan a bal oldalon, ahogy azt már Dél-Afrikában megszokhattuk ;)


Egyéb programlehetőségek *****+ 

Fentebb, a részleteknél felsoroltuk. Talán nem is kell tovább cifrázni ;-)


Szállás
****+ "wow faktor" 

A "wow-faktort" természetesen a legtöbb helyen maga a környék, a természet adja, nem pedig az, hogy pénztárcátokat feleslegesen terhelve ötcsillagos kulipintyókra utaztunk volna ;)
Szokás szerint igyekeztünk szem előtt tartani, hogy a párok, szóló pilóták, családok mind megfelelő elhelyezést kaphassanak, ne verjük fel az egekbe az árat, de mégis... egy kéthetes folyamatos utazáshoz pihentető, lélekmelengető kényelemet tudjunk nyújtani.Szerintünk sikerült ;)

S
zálláshelyeink igen változatosak lesznek, minden régióban azt hozzuk ki belőle, amit a térség tartogat.
Van ahol motelszobák, van ahol belvárosi hotel, avagy többhálós apartmanok, helyenként pedig házak várnak bennünket, ahol szívet melengető otthonra lelünk... Medence, spa a szobákban - helyenként van. Ha kell, ha nem. Nem mert luxusra vadászunk: a hőforrások földjén egyszerűen "ez van" és kész ;)
Reggeli - a szállások többségében nem tartalmazzák a reggelit, de közvetlen a megérkezést követő első helyszínen, amely egy kietlenebb vidékre esik, ott reggelivel is várnak bennünket ;)Aki már utazott velünk, az megszokhatott tőlünk egy bizonyos színvonalat. Most sem adjuk alább. Biztosan nem alszotok az utcán ;-)


Étkezés  ***

A szállások többsége nem tartalmaz reggelit, de az első, kietlenebb helyszínen, közvetlen az érkezést követően kapunk reggelit a szálláson ;) A többi helyszínen a reggelizés könnyen megoldható - közértezéssel és a környék kisebb vendéglátóegységeiben.

A vacsorák pedig - közös szervezésben, egyéni ízlés szerint, naponta döntve arról, hogy mit szeretne a csapat.
Tengeri herkentyűk, hagyományos maori "hangi"-vacsora, hobbit-lakoma, avagy egyszerűen csak ahogy otthon készíted az apartmanban - elfogyasztva egy jó társaságban... Vagy mindezt felváltva... ;)
Van egy-két előre eldöntendő "high-light" vacsora opció - a jelentkezőknek megküldjük.

Mennyibe kerül a túra?  

ECONOMY  ... EUR / fő + repülőjegy
(Ez azt jelenti, hogy picit tudsz spórolni... Mivel a szálláshelyek, szobák, apartmanok nem egyformák, ebben a csomagban vállalod, hogy az egyébként magas komfortfokozatból esetenként visszább veszünk: nem a tied a legszebb kilátás, avagy nincs spa a szobádban stb. Összesen 4 ECONOMY helyet tudunk adni.)

NORMÁL  ... EUR / fő + repülőjegy

LUXURY  ... EUR / fő + repülőjegy
(Ez azt jelenti, hogy picit több ráfordítással még több luxushoz jutsz. Mivel a szálláshelyek, szobák, apartmanok nem egyformák, ez a csomag biztosítja neked, hogy mindenhol tiéd legyen a kivételesebb adottságú elhelyezés: kétágyas szoba az apartmannal szemben (ahol van), spa a szobában (ahol van), szuper kilátás stb. Összesen 4 LUXURY helyet tudunk adni.)


A repülőjegyek foglalását utaztató partnerünkön, a Mauri Utazási Irodán keresztül tehetitek meg - a velünk történt előzetes egyeztetést, bejelentkezést követően!
Most lehetőség van egyéni jegyfoglalásra is, ehhez a jelentkezést követően megküldjük a mintajegyet.

Mit tartalmaz az ár? 

     -  túraszervezés,
     -  szállások 6 helyszínen 13 éjszakára,
     -  az első helyszínen reggeli,
     -  transzferek a túra teljes útvonalán,
     -  komp a két sziget között,
     -  transzferek a starthelyekhez,
     -  oktatói felügyelet,
     -  rádióirányítás,
     -  meteo-figyelés, időjárás előrejelzés,
     -  elméleti oktatás,
     -  szabadidős kirándulá
sok, kulturális programok szervezése,
     -  transzferek a fakultatív programokhoz,
     -  stb.


Egyéb költségek

     -  NZeTA (beutazási engedély Új-Zélandra) - aki nem magyar állampolgár, az kérjük járjon utána, hogy rá milyen feltételek vonatkoznak! 9-12 NZD (6-7 UER) - online intézhető,
     -  Visitor Conservation and

403 Forbidden

Request forbidden by administrative rules. Tourism Levy (IVL). NZD $35 (kb. 20 EUR), ami a NZeTA-val egyidőben fizetendő,
     -  további étkezések,
     -  italok, 
    
-  starthelydíj - ahol kérik,   
    
-  fakultatív programok, belépődíjak - ezeknek a listáját jelentkezéskor megküldjük.
Ahogy más nagy túráinkon már megszokhattátok, vannak szinte "költségmentes" és vannak kissé húzósabb árú fakultatív programok, amelyeken egyéni döntésed, hogy részt veszel-e. Feltétlenül be akartuk azonban venni ezeket is a repertoárba, mert helyenként életre szóló, Új-Zélandhoz kötött, egyedülálló élményt kínálnak!     

Fizetés feltételek 

Előleg: 30% plusz egyes fakultatív programok, ami a jelentkezést követően fizetendő. A fennmaradó összeg a túrát megelőző, amjd egyeztetett időpontban, illetve a helyszínen k
érjük rendezni.


Részvételi feltételek 

     -  teljes felszerelés (mentőernyővel),
     -  PMR rádió,
     -  rendezett pilóta és ernyő papírok,
     -  balesetbiztosítás, amely kiterjed a siklóernyőzésre is,
     -  kalandvágy és nyitottság... :)Túravezető(k)

Simonics Péter


Útitársak Figyelem: a résztvevők listáját az interneten csupán kéthetente, így előfordulhat, hogy nem teljes a névsor. Nem az internetes listát használjuk adatbázisként, ez csak segítséget ad nektek, hogy találtok-e barátokat, ismerősöket a társasában ;-)