***    FLEXY túra - 08.17-25. között 5 nap / 4 éj    ***   MEDUNO, szeptember 21-24.   ***                                       ***  Tanfolyam 2024  ***  CASTELLUCCIO, október 7-13.  ***  FW Klubestek, előadás-sorozat  ***  1% *** 
PORTUGÁLIA, Monatalegre

Vamos voar!KATT IDE és nézz meg egy videót! (by Nuno Virgilio, Európa-bajnokság)

KATT IDE és nézz meg még egyet! (szintén by Nuno...)


FIGYELEM! A videók megtekintése még fejlett önuralommal rendelkező személyeknek is

403 Forbidden

Request forbidden by administrative rules. komoly kísértést jelenthet a túrára történő jelentkezésre! ;)


(A fotók többsége és szebbsége: Vogel Rita)

Időpont

hamarosan...

Ahol a távrepülésen a fókusz! Lehetsz már rutinos távrepülő pilóta, aki szeretne továbbfejlődni, vagy lehetsz relatív kezdő, aki még csak kacérkodik a szaporodó kilométerek után hívogatóan elterülő ismeretlen leszállókkal és kalandokkal... Most olyan helyszínt céloztunk meg, olyan hátteret állítottunk hozzá össze és olyan prominens csapattal vágunk bele ebbe a túrába, hogy a lehető legjobban kiaknázhasd az itt eltöltött időt!
Túravezetőnk Simonics Péter, aki nem csak cél-táv világrekorder, de több nemzetközi versenyen is részt vett Montalegrében. "Helyi vezetőként" pedig velünk lesz Nuno Virgilio is, a portugál nemzeti bajnok, a portugál csapat sokszoros válogatott pilótája, számos EB, VB, PWC résztvevője, aki több évtizede repüli ezt a környéket (neki már minden termik előre köszön), illetve felesége, Vogel Rita, aki volt portugál női nemzeti bajnok, emellett pedig szintén nincs miért szerénykednie 200 km fölötti távjaival és 232,48 km-es egyéni csúcsával...
Szóval, mit akartok még?!? Bikaviadalt? Ja... az is van... ;)


Jelentkezési határidő 

A túra létszáma korlátozott. A helyeket jelentkezési sorrendben töltjük.

Jelentkezés: a repülőjegy megvásárlásával és 30% előleg befizetésével történik

Repülőjegyek vásárlása: azonnal - közvetlenül utaztató partnerünknél vagy külföldről (előzetes egyeztetést követően) egyéni helyfoglalással történik!

Előlegek fizetése: 30%  


Helyszín  

Montalegre...

AZ a bizonyos Montalegre, amely otthont adott már Európa-bajnokásgnak, Világbajnokságnak, Világkupának többször is!
Miért pont mi hagynánk ki ezt kiváló termikekkel, jó távokkal, a fejlődés ígéretével kecsegtető célpontot? 


Utazási infók

Utazás repülővel Portoba. Onnan kisbuszokkal megyünk a szálláshelyekre.

Indulás:

Visszaérkezés:

Túra jellege


távrepülés, amibe belefésülhetünk egy óceánparti lejtőszelezős napot is


A TÚRA 

Visszatérünk Portugáliába egy olyan időszakban, amely igencsak kedvezhet a távrepülő pilótáknak és rekordvadászoknak!
Portugália, ebben az időszakban Európa talán legjobban repülhető helyei közé tartozik.

Most azonban új helyszínnel ismertetjük meg a csapatot: Portotól északkeletre vesszük az irányt, egészen a spanyol határ közelébe...

Montalegre...

Miért pont Montalegre? Mert itt az egyik legjobb helyen vagyunk!

Fő starthelyünk szinte minden szélirányra kínál startlehetőséget. Ráadásul a felszállítós út gyakorlatilag a starthelyben végződik. Ami füves. És nagy. És gazdagon adódik távrepülés közben biztonságos leszállási lehetőség. A terep változatos, ezért a kitűzhető feladatok is szinte végtelen variációt kínálnak: egyszerűbb, trükkösebb, technikásabb stb. Először hegy, aztán fennsík, aztán egy trükkös nagy völgy, aztán megint fennsík, utána dombok stb. - a tereppel együtt változik a levegő is. Igazi kihívás, valódi fejlődés!
Az időjárás pedig ilyenkor optimális arra, hogy fejleszd az XC-tudásod. Nem a leggatyaszaggatóbb időszakot választottuk, hiszen nem az a célunk, hogy lemeneküljetek az égről...
Szeptember első felében arra számíthatunk, hogy kellemes, jó termikekben (azért így se valami sétagalopps gyogyira gondoljatok...) akár 100-150 kilométeres háromszögek, avagy szabadtávok is igen jól repülhetőek errefelé.
Nem lehet véletlen, hogy rendeztek már itt Európa-bajnokságot, Világbajnokságot, Világkupát kétszer is, plusz mindent, mi siklóernyős szem-szárnynak ingere ;)
Persze ez a sok minden csupán egyetlen józan érv... Ami azonban sokkal több ennél: a helynek LELKE van... ;) Majd meglátjátok!

Attól függetlenül, hogy a hely optimális, még bejárjuk egy kicsit a környéket is, és ha úgy adja az időjárás, avagy úgy döntünk, hogy elengedünk egy gyengébbnek ígérkező távrepülős napot, akkor kiruccanunk az óceánpartra egy lélekmosó, hullámzajos lejtőzésre is ;)

A távrepüléshez nem csupán a legjobb körülményeket kínáljuk nektek, de igyekszünk minden hátteret is megadni hozzá.
- A nap időjárásának megfelelő távrepülő feladatokat írunk ki minden nap.
- A feladatot veletek együtt repüli Simonics Péter cél-táv világrekorder pilóta vagy egy tapasztalt helyi pilóta (pl. Nuno Virgilio, aki a portugál csapat egyik top-pilótája), közben instrukcióival segítve benneteket.
- A kitűzött kurzusról minden nap biztosítjuk a visszaszállítást!
- A feladatok teljesítését a nap végén vagy másnap elemezzük.

És velünk lesz ismét Vogel Rita is (a Fly Away egykori növendéke, 12 éve él Portugáliában; 2015-ben Portugáliában repülte meg a leghosszabb magyar női szabadtávot 232,48 kilométerrel), aki nem csak arról segít gondoskodni, hogy minél jobban érezzétek magatokat a levegőben, de a helyi hagyományokról, látnivalókról, életérzésről is igyekszik minél többet átadni - ahogy szokta ;)

Nem kötelező élni azonban a távrepülés vagy saját és mások rekordja ostromlásának lehetőségével.
Ha egyszerűen "csak" szeretnél jókat repülni, termikelni, megcsodálni ezt a gyönyörű vidéket a levegőből, megismerkedni a portugál hagyományokkal, borokkal, ételekkel, emberekkel - akkor is szeretettel várunk, köztünk a helyed!

Repülhető napok ****


Időjárás **** 

Portugáliában szeptember eleje inkább késő nyarat sejtet, napközben 24-28 fokos csúcshőmérséklettel, éjszakára pedig csupán 15-18 fokig hűl le a levegő. Ne felejtkezz azonban el arról, hogy a hegyen, illetve felhőalapig kitekerve azért jóval csípősebb lehet a levegő!

Az esőt hírből sem ismerik ebben az időszakban.Starthely, leszálló **** 


Fő starthelyünk, a Montalegre felett található Serra do Larouco szinte minden irányban startolható. Az óriási, füves déli starthely mellett nyugati és keleti irányultságú starthelyek is vannak, de a biztonság kedvéért kettő startplacc néz azért észak felé is...

A starthelyekhez persze hasonlóan alkalmas leszállók is tartoznak.
Távrepülés közben pedig szokás szerint: "Ami akad." És errefelé bizony kényelmesen akad ;)Nehézségi szint  ***


A túra távrepülős része el
ső sorban tapasztalt, aktív időjárási körülmények közötti repülésben is rutinnal rendelkező pilótáknak ajánlott. 
A távrepülésben való részvételhez önálló start, leszállás, döntésképesség, termikrepülési tapasztalat, illetve B-vizsga alapkövetelmény!

A kevesebb tapasztalattal rendelkező pilóták helyben repülhetnek, nekik segítünk kiválasztania  nyugodtabb körülményeket, miközben igyekszünk hozzáadni repüléstechnikájuk fejlesztéséhez, termikbiztonságukhoz, hogy megalapozzuk számukra is azokat a bizonyos vágyott távokat! 


Transzfer
 
****

9 személyes kisbuszokkal bonyolítjuk a felszállítást, illetve a visszaszállítást is a kurzusról.


Egyéb programlehetőségek **** 

A repülésnek nem kedvező időjárás esetén, illetve a repülések előtt és után igyekszünk nektek bemutatni Portugáliát.A környék természeti gazdagsága, vízesései, a meleg, tiszta vizű tó
, a tengerszemek, végtelen programlehetőséget kínálnak a pilótáknak és a hozzátartozóknak. Montalegre mellett nyílik a Serra do Gerês bejárata, ami Portugália egyetlen nemzeti parkja - farkasokkal, kőszáli kecskékkel, vadlovakkal, no és rengeteg kalandos túraútvonallal. 
Szóval? Mit akartok még, bikaviadalt?!? Ja... az is van... ;) Ráadásul a "szolidabb" fajtából, ahol nem egy torreádornak van kiszolgáltatva a bika, hanem egymást hesszelik....
Szállás **** 

Montalegre ultra-pici városkájának szélén fogunk lakni...

Akik utaztak már velünk, azok számára nem is lehet kérdés, hogy hangulatos helyet választunk, ahol mindenkinek jut kellő magánszféra a pihenéshez.
A hálószobák mindegyike kettő, avagy háromágyas, illetve korlátozott számban egyágyas elhelyezésre is tudunk lehetőséget adni.
Ahogy túráinkon megszokhattátok, csak párokat bújtatunk közös franciaágyba ;-)
Étkezés  ****

Reggeli: a szálláshelyen ;).

A további étkezéseket közös szervezésben oldjuk meg, közben megismerkedünk a portugál nemzeti ételekkel, tengeri herkentyűkkel, borokkal... Sőt: valami helyi specialitásként emlegetett és egyenesen kihagyhatatlan "polip-pöriről"
is szól a beharangozó! (a polippöri szóról le lettem igazából tiltva, de nem emlékszem a portugál nevére... és különben sem mondana semmit Nektek sem...)
siklóernyőzés PortugáliábanMennyibe kerül a túra?  

... EUR + repülőjegy / fő

A repülőjegy ára idővel emelkedhet, így érdemes mielőbb dönteni.

A feladott poggyász és a kézipoggyász méretét igény és ár függvényében magad választhatod meg.

A helyek foglalása a repülőjegyek megvásárlásával és 30% előleg befizetésével történik.

Mit tartalmaz az ár? 

     -  túraszervezés,
     
-  kiemelkedő tapasztalattal rendelkező vezető pilóták a távrepüléseken (Simonics Péter, Nuno Virgilio, Vogel Rita - avagy más, tapasztalt helyi pilóta),
     
-  7 éjszaka szállás,
      -  reggeli,
      -  transzferek Porto - Montalegre - Porto között,
      -  transzferek a starthelyre,
      -  visszaszállítás az aznapi kurzusról,
      -  meteo-figyelés, időjárás előrejelzés,
      -  elméleti oktatás,
      -  helyszínismeret,
      -  távrepülő feladatok kiírása, elemzése,

      -  szabadidős kirándulá
sok, kulturális programok szervezése, 
      -  stb.

Egyéb költségek

      -  további étkezések,
      -  italok, 
      -  starthelydíj (ha kérik),
      -  fakultatív programok (ha van belépő)


Fizetés feltételek 

Előleg: 30%, ami a jelentkezési határidőig fizetendő, a fennmaradó összeg pedig a túrán kérjük kiegyenlíteni. 
Visszamondás esetén az út előtt 30 nappal a túra díjának 70%-át térítjük vissza, 14 nappal 20%-át.
7 nappal a túra előtt a túra teljes díjának 10%-át tudjuk elengedni, 3 napon belül pedig 0%-át.Túravezető

Simonics Péter


Útitársak

Figyelem: A résztvevők listáját az interneten csupán két-három hetente frissítjük, így előfordulhat, hogy nem teljes a névsor. Nem az internetes listát használjuk adatbázisként, ez csak segítséget ad nektek, hogy találtok-e barátokat, ismerősöket a társasában ;-)