***    FLEXY túra - 08.17-25. között 5 nap / 4 éj    ***   MEDUNO, szeptember 21-24.   ***                                       ***  Tanfolyam 2024  ***  CASTELLUCCIO, október 7-13.  ***  FW Klubestek, előadás-sorozat  ***  1% *** 

NORVÉGIA
Időpont

2023. augusztus 15-24. (kedd - csütörtök)

10 nap / 9 éjszaka 

Kerestem a magyarázatot arra, amit ezzel a túrával kapcsolatban érzek. Arra, hogy mi villant fel, amikor szervezés közben kissé fellibbent a függöny a helyszínről… Sokáig nem találtam. Csak azt tudtam, hogy olyan érzés, mintha kilépnénk a jól megszokott földi világból egy olyan helyre, ahol minden előfordulhat, ahol leperegnek a hétköznapi életünkről és a lelkünkről a konvenciók. A magyarázatot végül a skandináv mitológiában találtam meg - és persze abban, hogy kevés olyan helyen jártunk még, ami ennyire visszavisz a nagybetűs Természethez. Asgard.


Jelentkezési határidő 

A túra létszáma korlátozott. A helyeket jelentkezési sorrendben töltjük.
Az első blokk létszáma fix. A második blokkot csak abban az esetben nyitjuk fel, ha a teljes létszám megtelik. Szóval siess ;)

A jelentkezés visszaigazolását követően a helyed a repülőjegy megvásárlásával és 30% előleg befizetésével tudod biztosítani a túrán.

Repülőjegyek vásárlása: a jelentkezést követően azonnal. Utaztató partnerünknél csoportos jegyfoglalás vár (a külföldről érkezőknek előzetes egyeztetést követően lehetőség van egyéni egyéni helyfoglalásra).

Előlegek fizetése: 30%  


Helyszín  

Két fő helyszínünk Norvégia két arcát mutatja számos varázslatos tengerparti és hegyi starthellyel.
(Ajánlott felszerelés a komplett siklóernyős cuccon túl: egy jó erős gumi, a mi kétoldalt a fülekre rögzíthető és tartja az állat, avagy visszahúzza, amikor leesne a látványtól.)


Bodo környéke - látványos tengerparti, tengerparthoz közeli hegyes, fjordvidékes, és belsőbb hegyvidéki starthelyekkel

Lofoten-szigetcsoport - Fjordvidék - "bícsek", lejtők, fjordmenti hegyek dögivel...


Utazási infók

Utazás repülővel Bodoba. Onnan a szokásos módon kisbuszokkal rójuk az utakat.

Indulás: augusztus 15.

Visszaérkezés: augusztus 24. csütörtök

Repülőjegyünk az összes kényelmi és praktikus szempontot figyelembe véve választottuk meg. Az utazási idő mindkét irányban rövid (egyszámjegyűek az órák), miközben van elégséges tartalékidő az átszállásnál. Tudjuk miért ;)
A kiérkezés nem full éjszakai, a hazaindulás nem hajnalozós. Ésatöbbi...


Túra jellege


tengerparti lejtőszelezés, hegyi repülés fjordokat bámulva, hegyek között repülés, fjordok között repülés, ősi mondavilágban röpködés
A TÚRA 

Amikor nekiláttam a norvég túra megszervezésének még nem gondoltam, hogy ennyire varázslatos és gazdag vidék kapuit tárjuk fel. Minél jobban beleástam magam, annál több különlegesség mutatta meg magát és annál inkább biztos lettem abban, hogy egy valódi mesevilág levegőjében meríthetjük meg szárnyainkat.
Az már önmagában is Found. VALAMI, hogy pilóták szeme elé megismételhetetlen, máshol nem létező képek tárulnak - ráadásul hihetetlen változatossággal, helyszínenként új csodákat megmutatva. Mindaz azonban, amit még "körítésként" felfedezhetünk ezen a vidéken, tényleg eltávolít minket a hétköznapi valóságunktól, feltölti lelkünket egy különleges világ energiáival, élményeivel.
A világ egyik legzöldebb országában járunk. A világ egyik legkékebb országában járunk.
A skandináv mitológia ősi földjén járunk… Szárnyaink Asgard fölött repítenek bennünket… Ennyire távolinak mindennapjainktól eddig talán csak Mongóliát és Új-Zélandot éreztem. Biztos vagyok abban, hogy a repülőgép, amire felszállunk, útközben áthalad egy tér-idő kapun... "Másképp nincsen hogyan"... Más magyarázat nem létezhet erre a helyre… vagy ha mégis, akkor majd együtt megtaláljuk. <3

***

Repültél már a sarkkörön túl, mégis komfortos hőmérsékleti viszonyok között?

"Hiúzlábfal" (jó, tudom: wtf??) - ahol hegyek tucatjai kínálnak startlehetőséget, hogy a látványt fjordok százai fűszerezzék meg... Megunhatatlan, ami nem is baj, mert az éjszakai fény szokatlanul hosszúra nyújtja a napot, az aranyórákat, miközben halvány kis esély van északi fényre is (de ezt ebben az időszakban nem tudjuk ígérni, bár remélem, hogy kiszurkolhatjuk együtt!).

Változatos hegygerincek; termikek; rénszarvasok; Magic Ice Bar; tengeri sasok és hihetetlen gazdag tengeri madárvilág; trollok (naná!); varázslatos homokos és sziklás tengerpartok lejtőszelezéshez és kószáláshoz (olyannyira, hogy a Lonely Planet szerint Európa legszebb partja is itt található!); vikingek öröksége; rúnajelek; tengeri kajakozás; a világ legerősebb örvénye; rejtélyes védett öblök; ázok és vánok, álfok, tündék, törpök, óriásfarkasok...; lenyűgöző hegycsúcsok; kisebb távrepülések; halászfalvak - ergo tengeri herkentyűk garmadája vacsorára; szauna; zipline; már megint repülés egy másik csodás tájon; Henningsvær - Lofoten Velencéje... már megint REPÜLNI KELL... avagy ez az egész nem lenne más, mint éppen Asgard?

No de zuhanjunk vissza a jól megszokott gondolkodásmódba, mert nyilván ezekre a részletekre is kíváncsiak vagytok.

BODO és környéke
Első helyszínünk Bodo lesz. Itt szállunk meg, fedezzük fel a környék starthelyeit és érdekességeit.
Józan és elérhető távolságban kb. 15 starthellyel gazdálkodhatunk, a fő starthely mindössze 7 km-re található. A starthelyek között van tengerparti, fjordokra tekintő hegyi, és akár, ha belsőbb régiók felé mozdulunk hegyi, távrepülős opció is.

Bodo, maga a város is megér egy misét. Közvetlenül a tengerparton fekszik, kikötőkkel, az utcák képét streetart graffitik dobják fel. Népszerű látványosságok az Skybar-ok, amik 360 fokos panorámát kínálnak. Kényesebb macskáknak pezsgőbár is van.

Pilótaként szinte kötelező elem a 10.000 m2-en elterülőrepülős múzeum, ami a katonai és civil repülés történetét vonultatja fel. “Feltalálni egy repülőeszközt semmiség. Megépíteni egyet már valami. De repülni: az MINDEN!" (Otto Lilienthel)

Mindössze 30 km-re található Saltstraumen, a világ legerősebb örvényével. Kajaktúrát is hirdetnek ott (is), ami így első hallásra eléggé a természetes szelekción alapul (?). Arrafelé szolidan csak RIB-szafarinak hívják, szerintem motorcsónakos túlélőtúra. No és persze nem lennénk a sarkkörön túl, ha nem állna rendelkezésre számolatlanul szaunapark és wellness. Chillllll ;)
LOFOTEN-szigetcsoport
Ismét nem szűkölködünk sem starthelyekben, sem csodákban, látványosságokban, kalandokban.
Nevezik Norvégia gyöngyszemének is, de szerintem ez semmit sem mond el erről a földöntúli vidékről... A repülési lehetőségek között nem találunk olyat, ahol ne játszana szerepet egyszerre valami hegy, valami vízparti látvány, valami fjord és valami megfoghatatlanul érdekes táj.
A szigetcsoportnak nagyon gazdag az állatvilága, kiemelkedően a tengeri állatvilága és a tengeri madárvilága.
Nem meglepő módon tele van változatos tengerpartokkal: fehér homokos, gömbölyű-óriásköves, sziklás... választhatsz magadnak kedvencet... A Lonely Planet a Haukland Beach-et nevezte meg például Európa legszebb tengerpartjaként. Lecsekkolhatjuk, hogy találkozik-e az ízlésük a mienkkel ;)
Henningsvær-t emlegetik Lofoten Velencéjeként, történeti érdekesség lehet a Viking Múzeum, tengeri kajakozást éjjel-nappal kínálnak piknikkel és csak szimpla karerősítőként, a Trollfjord-ban (nyilván egy trollok által lakott fjordról van szó - mi más?) pl. tengeri sasok nyüzsögnek...
Ne feledkezzünk meg azonban a rénszarvasokról sem, meg a bicikliutakról sem (Peti? hm??). Ha már itt tartunk, akkor a halászfalvak garmadájában tőkelhalak millióit szárítják. Talán most az egyszer lecserélhetnénk a szardíniás kávét egy tőkehalas forró csokira?
Egy látogatást pedig megér a Magic Ice Bar: meleg fogadtatás, poncho, kesztyű és különleges italok különlegesen fagyos hangulattal (ja nem, a hangulat az meleg... ja nem, hideg... mégse... meleg...). Don't worrry - aztán kiléphetsz melegedni!
És ha van a Földön az a látvány, ami megér egy nagy utazást, akkor itt Lofotenen csak az van... Csak az ;)
Repülhető napok ****


Időjárás **** 

Norvégia északi északnyugati részén ilyenkor komfortos hőmérséklet uralkodik és kifejezetten jól repülhető az időszak.


Starthely, leszálló ****  

Változatos, különböző starthelyeket fogunk használni szélirány szerint.
Mindegyik alatt kényelmes, hivatalos leszálló terület. Csak győzzék a szárnyaink ;)
Nehézségi szint  **

Alapvetően jó starthelyek, kényelmes leszállók jellemzik a területet. Egy-egy karcosabb csemegére, ha igényli a csapat, lehet, hogy rápróbálunk, de nem jellemző, hogy ilyenekre szorulnánk.
Időszaktól, tudásszinttől, rókakergetési igénytől függően megválasztható, hogy ki, melyik időszakát részesíti előnyben a napnak. Figyelem: a napok hosszúak!! (de tényleg...) Érkezésünk napján pl. 2:44-től 23:35-ig van valami fény (villany nélkül is)... No jó, ez a 'civil twilight', na de akkor is... Azért ennyit nem kell repülni, na ;)


Transzfer
 
****

9 személyes kisbuszokkal bonyolítjuk a felszállítást, illetve a visszaszállítást is a kurzusról.
Ugyanezekkel közlekedünk a fjordok-szigetek között.Egyéb programlehetőségek *****+

Norvégiában nem lehet unatkozni!!

Szállás ***** 

Mindkét szálláshely varázslatos hangulattal vár bennünket!

Bodo 
Szállásunk maga a béke szigete Bodo szívében - két saroknyira a kikötőtől, sétatávolságban az éttermektől és a legkülönlegesebb látnivalóktól. Történelmi épület, modern dekor, wifi, és ami a legszuperebb, hogy a gazdag büféreggelin túl "teaidőt" és büfévacsorát is kínálnak - benne az árban!
Lofoten
Svolvær, Lofoten Velencéje, egyben "főváros" lesz az otthonunk erre a néhány napra... vízközel... szauna... szívmelengető... nem kell több szó... (aki a túra végén nem szeretne kiköltözni innen, azt abszolút megértjük, de... nade mégis de... ;)
Étkezés  ****

Bodoban reggeli, "teaidő" és büfé-vacsi vár minket, Lofotenen pedig reggelit kapunk a szálláson. Persze ezek nem ám olyan himi-humi reggelik ;)
Ezen túl mindkét helyszín környékén rengeteg étterem várja, hogy megmutathassa vendégeinek a helyi és nemzetközi konyha specialitásait. Ha pedig már ráuntál a "normál" éttermekre, akkor irány egy Skybar, avagy egy valódi Icebar! Chiiiiiill...
Mennyibe kerül a túra?  

2090 EUR / fő + repülőjegy

Egyágyas felár: 420 EUR

A csapat érdekében ismét csoportjegyet foglaltunk. Ha jelentkezel, megküldjük a részleteket.
A jegyet utaztató partnerünknél rendezheted.
A jegyek ára tartalmazza az illetéket, 2 db feladott poggyászt (23 kg) és 1 db kézipoggyászt (8 kg).
 
Aki külföldről érkezik, annak előzetes egyeztetést követően lehetőséget adunk egyéni jegyfoglalásra.

A helyek foglalása a repülőjegyek megvásárlásával és 30% előleg befizetésével történik.


M
it tartalmaz az ár? 

     -  túraszervezés,
      -  9 éjszaka szállás,
      -  reggeli, "teaidő" és büfévacsi Bodoban, reggeli Lofotenen, 
      -  transzferek a helyszínek között,
      -  transzferek a starthelyekre,
      -  meteo-figyelés, időjárás előrejelzés,
      -  elméleti oktatás,
      -  folyamatos oktatói felügyelet,
      -  helyszínismeret,
      -  szabadidős kirándulá
sok, kulturális programok szervezése,
      -  egy db troll,
      -  stb.

Egyéb költségek

      -  további étkezések,
      -  italok, 
      -  starthelydíj (ahol kérik),
      -  fakultatív programok (ha van belépő),
      -  utasbiztosítás (mindenki saját magának köti meg),
      -  repülőjegy (a fentiek szerint csoportos repülőjeggyel)


Részvételi feltételek

- érvényes pilótapapírok és kötelező felelősségbiztosítás az ernyőn,
- utasbiztosítás (siklóernyőzést tartalmazó sportkiegészítéssel),
- teljes felszerelés (mentőernyő is!!),
- rádió (amelyen beállítható a 7.33 csatorna),
- előzetesen le kell adni a pilóta és az ernyők minden adatát (a jelentkezőknek küldünk kérdőívet a szükséges adatokról).
Fizetési és részvételi feltételek
 

Túráinkra vonatkozó általános tájékoztatónkat ITT TALÁLODTúravezető

Simonics Péter


Útitársak


Figyelem: per pillanat mindenféle személyes és adatvédelmi okok összességeként nem közlünk név szerinti utaslistákat. A csapatot ismerve azonban megbízhatsz benne, hogy lesznek jó arcok a résztvevők között, illetve privátban érdeklődhetsz nálunk ;)