***    FLEXY túra - 08.17-25. között 5 nap / 4 éj    ***   MEDUNO, szeptember 21-24.   ***                                       ***  Tanfolyam 2024  ***  CASTELLUCCIO, október 7-13.  ***  FW Klubestek, előadás-sorozat  ***  1% *** 
Útleírások


Partraszállás


Csendes Áron


Áron 2014. nyarán végezte el az alapfokú tanfolyamot.


(2017. augusztus 22.)


Bárhogy is www.labex-whoami.org közelgett augusztus 22-e, csak nem akart leromlani a meteo aznapra...
A hidegfront utáni második napon prémiumgradiens ígérkezett úgy 1500 m-ig. Még jobb, hogy efölött viszont mégiscsak elterült valami inverzióféle, ezáltal mindenféle zápor/zivatar hajlamot hazavágva. A szélirány/erősség is jónak tűnt egy csobáncos Balaton-átrepüléshez.
Bővebben...
 


Túl a bűvös százason...


Salánki Tamás
(2017. augusztus 15.)


Nagy várakozással néztem a keddi nap elé: előző két nap már repültem egy 80 és egy 60 km-es távot és az aznapi idő is igen biztatóan alakult: relatíve magas légnyomás, jó hőmérsékleti gradiens, gyenge dél-délnyugati szél, kis felhőzet. Tökéletes!  
Bővebben...
 


Az első 100+


Urbán Imre


(multifunkcionális Fly Away csapattag; ha kell Iron Men versenyen úszik a csapatban, ha kell, ha nem - szórakoztatja a társaságot; és ha tud repül... és látjátok: tud!)

 

(2017. május 17.)


Szombaton, mivel az időjárás teljesen romon volt, elkezdtem az előrejelzéseket bújni, mi lehet a legközelebbi nap, ami repüléssel kecsegtet. Windytv, windguru, met.hu, meteoblue mind egybehangzóan állították, hogy szerda lesz az a nap, amikor Sátoraljaújhelyen a helyem, hiszen szép napsütés, pont jó erejű északkeleti szél, és finom habos gomolyfelhők fogják kényeztetni a repülni vágyókat.

Bővebben...
 


"Ez szép volt fiam!

Isten hozott újra a földön!"

...esti Balaton-átrepülés...


Csuha Péter (2016-ban végzett a Fly Away csapatánál)

 


2017. április 29. szombat

Megszakértve az időjárást, többen arra jutottunk, hogy Márkót vesszük célba aznap, mivel déltől gyengülést mondott a szélben és csak kicsit oldalasat.

Bővebben...
 


Castelluccio - kedvcsináló lapok

- azaz színes(ített) visszatekintés a 2012. évi

castellucco-i túráraCzakó Ádám (2012-ben végzett a Fly Awaynél)
 


Kezdeném is egy kis történelmi áttekintéssel – ha lenne erről információm. Bevallom, a túra előtt még csak nem is hallottam Castelluccio‐ról, hacsak nem Sergio Castelluccio pókerjátékosról, Jeff Castelluccio filmvágóról, Federico Castelluccio festő‐, vagy Franco Castelluccio szobrászművészről. De nem. Így hát mit volt mit tenni, utánajártam.
Bővebben...
 

Forgó Szilárd - siklóernyős cél-táv világcsúcstartó Simonics Péter - siklóernyős cél-táv világcsúcstartó
Napnyugta

a felhők felett   


- világcsúcsunk története


Simonics Péter 

világcsúcstartó, vezető oktató


Szépen, egyenletesen emelkedünk a felhő alatt. Ahogy felnézek látom, hogy szinte összeérnek a cumulusok. Legalább hat okta a felhőzet. Azt találgatom, hogy ennek itt, melyik oldala emelhet a legjobban. Megfigyeltem, hogy itt a trópusokon, általában a nap felőli oldal szokott jobban tartani. A felhő szélén örvénylő fényes foszlányok szinte mindig biztosan jelzik az élő, tehát működő felhőt és a termiket. Ahogy ezeken elmélkedem már be is felhőzünk. Legalább 10m/s–al emelkedünk és a sebességünk olyan 400-500km/h.
Bővebben...
 

siklóernyőzés Lijakon, Szlovénia - Fly Away


LIJAK - tanfolyamzáró hét 2011.
Iváncsó Sándor (kazahsztáni kiküldött tudósító :-)
  
 Eléggé el nem ítélhető módon Kámvás Andris nem volt velünk, így megpróbálom a lehetetlent és helyette számolok be a lijaki túráról a haladóbb pilóta szemszögéből.

Bővebben...
 


Tenerife, ahol tényleg felfelé esel!Harkai István (2011-ben végzett a Fly Awaynél)
   
 


A túra elején meglepően különös időjárás és felhőkép fogadott minket. Kissé rá is paráztunk, hogy mi lesz ebből. Prekob Zsolt, a kísérőnk 100%-ban megnyugtatott mindenkit, hogy itt akkor kell repülni, ha otthon már biztos nem indulnánk el. A gradiens szélirány szerint pont a lee-oldalban repültünk, amit a napi termikszél fordított mindig a javunkra.
Bővebben...
 
az Ipanemai lány
Az Ipanemai lánySimonics Péter

világcsúcstartó siklóernyős pilóta, vezető oktató


Azon az éjszakán hallgattak az Atlanti-óceán vad istenei… 
Bővebben...
 

Gondolatok Mongóliából... 

Szűcs-Gáspár Kinga

Szeretem a reggeleket, amikor előzőleg éjszaka érkeztünk meg egy ismeretlen helyre. Mint a gyermek Karácsonykor, úgy érzem magam, úgy várom, hogy kinyíljon a jurta ajtaja és megpillantsam a helyet, amit még sosem láttam, hiszen az éjjel végtelen sötétje jótékonyan rejtette szemeim elől a meglepetést. Nincsenek csalódások, mert minden egyes hely új és szép, a maga nemében egyedülálló és olyannyira érintetlen, amennyire mai, civilizált világunkban még lehetséges…
Bővebben...
 


Lijak, 2009. augusztus

Becskei Péter, 2009-ben végezte el tanfolyamunkat


 Vasárnap van, pár perce értem haza Szlovéniából. Telik a fürdőkádam, üres a hűtőm és még fagyi sincs itthon. Szomorúan gondolok bele, hogy holnaptól a hétköznapi valóság acélszürke kampói eleven húsomba belevágnak, de addig még van egy egész éjszakám végiggondolni, újra és újra lejátszani emlékeimben 2009. legcsodálatosabb hetét.

Bővebben...
 


Castelluccio 2010
Simonics Péter (világcsúcstartó, vezető oktató)
Engedjétek meg, hogy néhány rövid gondolattal összegezzem a túránkat.

Elsőnek talán annyit, hogy ezúton is gratulálunk Ferenczi Csabának, klubunk egyik legrégebbi pilótájának, akinek itt sikerült megrepülnie a 800-adik (!!!!!) repült óráját!

Bővebben...